Regija

Pobjegnite od stresnih situacija u našu opuštenu stvarnost!

Brest pokupski

Brest Pokupski je mjesto u Sisačko-moslavačkoj županiji, administrativno u sastavu grada Petrinje. Mjesto se nalazi na lijevoj obali rijeke Kupe, na ulazu u Petrinju iz pravca Zagreba. Čim kročite u Brest Pokupski, primijetit ćete sklad između prirode i čovjeka koji vlada u mjestu.

Zelenilo, ljepota rijeke Kupe, okolne šume i umirujući prirodni zvukovi će svakog posjetitelja ostaviti bez daha. Pored svoje prirodne ljepote, Brest Pokupski obiluje narodnom tradicijom. U mjestu je sačuvano dvadesetak tradicijskih pokupskih kuća koje odišu starom pokupskom graditeljskom baštinom. Dominantan dio sela je obnovljena drvena kapela Svete Barbare.

Najstarije pisano djelo o povijesti i nastanku imena sela Bresta je izvorna pripovijest iz 16. stoljeća, „Cvijeta Brestovska ili Krv za krv“ koju je napisao Zvonimir Pužan. Na području sela su pronađeni ostaci kaštela Brest iz 1580. godine, što predstavlja arheološku baštinu mjesta. Tijekom bogate povijesti Bresta Pokupskog, u mjestu su se razvijali narodni zanati poput lončarstva i vezenja. Stanovnici Bresta su posebno poznati po ljepoti svojih narodnih nošnji, koja je plod prekrasne tkalačke i vezilačke umjetnosti ovoga kraja. Nošnja ima dominantne crvene motive te geometrijske i stilizirane biljne oblike, od kojih se posebno ističu barokizirani cvjetovi. Kao sastavni dio narodne nošnje, koristile su se poculica (paculica) i peča – ukrasi za glavu udane žene stilizirani na tradicijski način.

Petrinja

Grad Petrinja je smješten na ušću rijeke Petrinjčice u Kupu. Nalazi se u prekrasnom okružju donjeg Pokuplja i na samom rubu povijesne Banovine. U okolici grada se nalazi 55 sela i okolnih naselja. Petrinja je najveći grad na području Banovine, koji se spominje već u 13. stoljeću.

Petrinja je grad koji pokazuje suživot čovjeka i prirode, a njene prekrasne zelene šetnice uz rijeku Kupu će oduševiti svakog posjetitelja. Neke od najljepših prirodnih znamenitosti grada su dolina rijeke Petrinjčice, rijeka Kupa, Zrinska gora te Hrastovačka gora. Petrinja također obiluje kulturno-povijesnim znamenitostima koje svakako vrijedi posjetiti – stara gradska jezgra, Strossmayerovo šetalište, spomenici braniteljima, Banov kamen, Dječak i kornjača, Čovjek i bik, Slova, sakralna arhitektura. Srednjovjekovna Petrinja se nalazila pokraj današnjeg sela Jabukovec, a danas se mogu posjetiti ostaci nekadašnjih gradova – Klinac grad, Pecki grad i Čuntić grad.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.